Blog Innej Mamy i Innego Syna. O fajnych miejscach i wydarzeniach. O tym jak oswoić świat, gdy jest się trochę innym...

czwartek, 6 listopada 2014

Dynia na stół!

Jestem zdecydowanie za odczarowaniem dyni. Precz z dynią halloweenową! Dynia do gara i na stół!





Pysznych przepisów dyniowych jest całe mnóstwo: ciasto, zupa, dżem i co tam jeszcze chcecie. My zapraszamy na dyniowe placki.
 
  Przygotujmy:

  50 dkg obranej dyni ( oj,bywa ciężko!)
  1/2 szklanki mąki pszennej
  3 jajka
  1 ząbek czosnku
  1/2 pęczka koperku
  1/2 pęczka szczypiorku
  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1 łyżka oleju słonecznikowego

 No to do roboty:
 Dynię zcieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek, szczypiorek i czosnek bardzo drobno  siekamy.  Te i wszystkie pozostałe składniki przekładamy do sporej miski , dokładnie mieszamy.
 Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy dużą łyżką dyniowe ciasto (1 łyżka=1 placek), smażymy  placki na złoty kolor. I...już! wyśmienicie smakują z czosnkowym dipem.


           
                                                                     Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Dyniowych plackow nigdy nie jadlam..szkoda,ze nie moge posmakowac troszke przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością poczęstowalibyśmy!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koperek szczypiorek, to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam... dyniowe placki prezentują się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbuję tych placków :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dynie, ale zazwyczaj używam ją do sosów lub zupy krem. Placków jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń