Przygotujmy:
50 dkg obranej dyni ( oj,bywa ciężko!)
1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju słonecznikowego
No to do roboty:
Dynię zcieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek, szczypiorek i czosnek bardzo drobno siekamy. Te i wszystkie pozostałe składniki przekładamy do sporej miski , dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy dużą łyżką dyniowe ciasto (1 łyżka=1 placek), smażymy placki na złoty kolor. I...już! wyśmienicie smakują z czosnkowym dipem.
Smacznego!
Dyniowych plackow nigdy nie jadlam..szkoda,ze nie moge posmakowac troszke przez monitor :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością poczęstowalibyśmy!:)
OdpowiedzUsuńKoperek szczypiorek, to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńmniam... dyniowe placki prezentują się znakomicie!
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję tych placków :-).
OdpowiedzUsuńPolecamy!
UsuńUwielbiam dynie, ale zazwyczaj używam ją do sosów lub zupy krem. Placków jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń