Panie i Panowie INNI RAZEM przedstawiają....
CZEKOLADOWE STWORKI
Można by nasze czekoladowe cudaki nazwać bajaderkowymi. Nie do końca byłoby to jednak prawda, gdyż klasyczny przepis uległ... no, powiedzmy autorskim modyfikacjom. A teraz do dzieła!
Przygotujmy:
- 50 dag pokruszonych ciastek lub/i resztek ciast, oczywiście bez kremów i innych atrakcji
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 słoika dżemu lub marmolady
- 1/2 kostki masła
- 1/2 tabliczki czekolady- najlepiej deserowej
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru, w wersji soft można pominąć
Aby stworki ożyły trzeba zgromadzić:
- 1 opakowanie precelków
- 1/2 tabliczki czekolady
- cukrowe perełki
- co komu fantazja podpowie
Ciastka drobno kruszymy i cieszymy się słysząc jak fajnie trzeszczą ( zgodnie z sugestią Naczelnego
Cukiernika Wojtka).
Mleko z dodatkiem masła i kakao oraz rozpuszczoną czekoladę mieszamy z pokruszonymi ciastkami i dżemem. Wszystko ugniatamy na jednolita masę.
Z przygotowanej masy formujemy kulki
Voilà !
SMACZNEGO!
Sama zapragnęłam zjeść takie cudo. Aż ślinka mi leci... Wojtek, Ty to masz talent chyba do wszystkiego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakiego mam zdolnego syna!
UsuńO rany.... Nie wiem co mam powiedzieć.. albo, że są takie pyszne, że zjadłabym wszystkie, albo, że są takie piękne, że szkoda jeść! Wojtek, jesteś mistrzem kuchni! Brawo!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńNo nie, aż mnie żałość ściska, że ja tak nie potrafię. Już wiele razy pokazaliście, że gotowanie macie w jednym palcu. Teraz do tego dochodzą wyroby cukiernicze!!!. Trzymam za was kciuki w tym konkursie:))
OdpowiedzUsuńNajważniejsze w kuchni to dobra zabawa! Zachęcamy do działania:))
UsuńWygladaja bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI co ważniejsze dają się zjeść!
Usuńpychota...
OdpowiedzUsuńZachęcamy do spróbowania!
UsuńRany, bajeczne po prostu! I ten Wojtek fantastyczny - to i ja może się doczekam, że moi chłopcy kiedyś coś matce upichcą :)
OdpowiedzUsuńJa też chcę! Załapię się?
OdpowiedzUsuń